Amerika Birleşik Devletlerinin önculuğundeki Batı ulkeleri, butun askeri çatışmalarda halen buyuk bir ustunluğe sahiptirler. Nasıl oldu da Batı savaş tarzı böyle baskın çıktı? Yedi seçkin askeri tarihçinin yazdığı bu kitap, Klasik Yunan ve Roma dunyası, Batının rakiplerinin neredeyse muzaffer olduğu Ortaçağ, Batının önce Yeni Dunyada, sonra Sibiryada, daha sonra da Asya ve Afrika kıyılarında geniş topraklar kazanmak için askeri guç kullandığı erken modern çağ ve Dunya Savaşları ile Ortadoğu savaşları bağlamında bu soruya bir yanıt oluşturmaktadır.
Metin, Batı harbiyesinin beş temel yönune ağırlık vermektedir: Disiplin, çeşitli teknolojilerin birleşimi, meydan okumalara olağan dışı hızla tepki verme yeteneği, saldırgan bir askeri gelenek ve insan gucunden çok sermaye kullanımıyla zafer kazanma eğilimi.
Kitap boyunca odak noktası Batı ve Batının yukselişinde şiddetin roludur; bununla beraber, Batı dışı guçlerin askeri etkinlikleri de her bölumde incelenmekte, Batı askeri ustunluğunu oluşturan alanlar sorgulanmaktadır.