Sermet Muhtar Alus İstanbul Kitaplığı’nın 17. kitabı Eski İstanbul’da Sağlık oldu. Bütün zamanların her daim insan hayatını temelden ilgilendiren konularından biri olan “sağlık” yani sıhhat ve onun olmama hali “hastalık” bahsi, devir devir türleri ve tatbik edilme şartları değişse bile insanın hayatının en hassas ve eskimez konuları arasında en önemlisi.
Yazarımızın 1931-1973 tarihleri arasında, kaleme aldığı yazılar farklı tarihlerde Akşam, Son Posta gazetelerinde; Yeni Mecmua, Akbaba, Amcabey, Aydede mecmualarında ve ancak yazarımızın vefatından sonra İstanbul Ansiklopedisi’nde yayımlanmıştır.
Sermet Muhtar’ın yazıları arasından derlenerek bir konu bütünlüğüne kavuşan bu eserde: Belli başlı ve yaygın bazı hastalıklara dair takınılan tutum ve davranışlar; devrin meşhur doktorları; çeşit çeşit hastalıklara dair devrin genelgeçer uygulamaları; İstanbul’da yaşanan ve tarihe geçmiş salgın hastalıklar; kocakarı ilaçları da dahil diğer kullanılan ilaçlar; kaplıcalar, meşhur eczahaneler; lohusalık, ebelik ve doğum; terlemek, çil ve ben, ergenlik gibi fizyolojik özellikler insan hikâyeleriyle birlikte hastalık ve sağlık ana başlığı etrafında bir devrin hayat kültürünü sunmakta.