Nuri Güntekin
Refik Halit Karay
Peyami Safa
Faruk Nafiz Çamlıbel
Ercüment Ekrem Talu
Nurullah Ataç
Refik Halit Karay
Yusuf Ziya Ortaç
Ahmet Kutsi Tecer
Orhan Kemal
Oktay Rıfat
Şükufe Nihal
Halide Nusret Zorlutuna
Hüseyin Siret
Hasan Âli Yücel
Aka Gündüz
Ziya Osman Saba
Cevdet Kudret
Bekir Sıtkı Kunt
Reşat Enis Eygen
Bedri Rahmi Eyüpoğlu
Nurettin Artam
Ruşen Eşref Ünaydın
Yaşar Nabi Nayır
Peride Celal
Mükerrem Kamil Su
Halide Edip Adıvar
Eşine "bizim fil" diye hitap eden Aka Gündüz'den, 13 rakamını uğursuz sayan Peyami Safa'ya, evlenmek için Atatürk'ün iznini alan Falih Rıfkı'dan, arı Türkçeci bilinirken divan edebiyatı seven Nurullah Ataç'a birçok yazarımızın eşleri ile yapılan sohbet sayesinde öğrendiğimiz ilginç yönlerini anlatan bu titiz çalışma kitaplığımızdaki yerini almak için hazır.
Zamanının edebiyat dünyasında sevilen, itibar gören, edebiyat araştırmacısı Uysal, Halide Edip Adıvar'ın evinde tohumunu atıp, sonrasında birçok yazarın evinde konuk olarak eşleri ile yaptığı röportajlarında yazarların bilinmeyen yönlerini bizimle paylaşır.
Kitaptaki röportajları okudukça, yılların sebep olduğu mesafe ile ulaşılmaz gibi görünen Türk edebiyatının iftihar ettiği yazarlar Sami Bey'in tatlı üslubuyla anlatılan ev halindeki halleri, eşlerine göre kötü huyları, alalade alışkanlıkları ile bize artık daha yakınlar.
Orhan Kemal'in çapkınlıkları yüzünden röportaj sırasında eşi ile dargın oluşu, evvel zaman içinde eşinin sınıf arkadaşına aşık olan Reşat Nuri Güntekin'in eski aşkını gizlice Servet Bey'e sorması, eşlerine göre çok daha şık, cıvıl cıvıl hanımların röportaj günü giydikleri ile kitap, okuyucuya magazini bol bir maziye yolculuk yaptırır.
Bu yolculuk esnasında, eserlerini yakinen takip eden Servet Sami Uysal, röportajlar sonrasında edebiyat cemiyetinde daha çok sevilen bir yazar haline gelir. Bunda, yapılan röportajlar sırasında geçirilen zamanın yanında, aynı zamanda Servet Bey'in tatlı dili ile saygıda kusur etmez, hanımları iltifatları ile memnun eden üslubunun da etkisi tartışılmaz.