Ebû'l-Hasan Harakânî'nin hayatını, risalerini biraraya getiren bu eser üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm Harakânî'nin hakikat yolunun yöntem ve inceliklerini anlattığı Risale der Tarik-ı Edhemiyye ve Külah-ı Çar Terk isimli Prof. Dr. Mustafa Çiçekler tarafından dilimize kazandırılan Farsça risalesidir. Bu risale, yol'un esaslarını, temel ıstılahların anlamlarını, mürşidin, müridin, tarikat erkanının ve seyr-i sülukun özünü yansıtmaktadır. İkinci bölüm; İbrahim Alanka tarafından hazırlanan Harakânî biyografisidir. Üçüncü bölüm, Prof. Dr. Hasan Çiftçi'nin hazırladığı Şeyh Ebû'l-Hasan Harakânî-I, Hayatı-Eserleri isimli çalışmadan alınan Harakânî'nin Nuru'l-Ulûm ve Tevhid'in Sırları isimli eserlerinden seçmeleri, ayrıca şiirlerinden örnekleri bir araya getirmekte.
Şeyh Harakanî Hazretleri, hem sufi geleneğin temel ıstılahlarını tedvin etmiş hem de yolun esaslarını belirlemiştir. Dergahından yetişen büyük takipçiler, mana aleminde feyiz verdiği bilgeler, Hindistan'dan İran'a, Anadolu'dan Balkanlar'a, Kafkas coğrafyasından Batı'nın çeşitli kentlerine bu irfani öğretiyi taşımışlardır. Anadolu'da gelişip büyüyen Selçuk ve Osmanlı medeniyetlerinin manevi zemininde de Harakanî Hazretlerinin etkilerini görmek mümkündür.
Harakânî'nin irfan dünyasını, yol'undaki esasları, insanlarla muamelesini, tasavvuf anlayışını, zühd ve takvasını, fütüvvet ahlâkını, tefekküründeki kurucu nitelikleri derli toplu bir şekilde dile getirme amacında olan bu eser bir Harakânî portresi sunmayı amaçlıyor.