Osmanlı Devleti duraklama döneminin en önemli toplumsal gelişmeleri arasında yer alan ve medrese-tekke çatışması olarak özetlenebilecek Kadızadeliler-Sivâsîler mücadelesi, Hadis alanında kimi eserlerin yazımına zemin hazırlamıştır. Halvetî menşeli Sivâsîler, yoğun eleştirilerine maruz kaldıkları ve dinde öze dönüşü savunan medrese kökenli Kadızadelilere karşı kendilerini bir şerh ve bir de tahriç kitabıyla savunmaya çalışmışlardır.
Sivâsî müelliflerce kaleme alınan her iki eserin ortak hedefinin, muhaliflerin ana referans kaynağı olan ve bir yüzyıl kadar önce İmam Birgivî tarafından yazılan et-Tarîkatü'l-Muhammediyye olduğu bilinmektedir. İdrâkü'l-hakîka fî tahrîciehâdîsi't-Tarîka adını taşıyan ve Tarîka'nın içerdiği 750 civarında hadisin tahrîcini yapmayı amaçlayan eser ise hem yazıldığı şartlar, hem de bu şartların Hadis ilmine yaptığı etkiler açısından, incelenmeye değer niteliktedir.
Elinizdeki kitap, Bayrampaşa İmamı Ali Efendi'nin emeği olan müellif nüshasına dayanmakta ve bir dönemin fikrî/ilmî gündemine ışık tutmayı amaçlamaktadır.