Yahya Kemal´i Türk edebiyatı için önemli kılan nedir?
Modern şiire, Osmanlı-Türk şiirinin birikimine sırt çevirmeden eklemlenmedeki başarısı mı? Gündelik Türkçe´yi ideolojik bir mevzi olarak savunmak yerine, o dile bir lirik şiir dili olma vasfını yeniden kazandırmayı seçmesi ya da eski şiirin rüzgârıyla klasik şiir geleneğini yepyeni bir edayla zirveye taşıması mı? Yoksa, her ne kadar daima aruza bağlı kalsa da, şiirin vezinden değil, kendi iç musikisinden, yani deruni ahenginden geldiğini, âdeta bir kuramcı tavrıyla ortaya koyması mı? Evet! Yahya Kemal estetiği tüm bunların bir potada eritilmesinden doğan bir terkiptir ve bu terkip modern Türk şiirinin derinlikli bir arka planla inşa edilmesine olanak sağlamıştır.
Yahya Kemal´in kendinden sonraki birçok önemli şaire ilham kaynağı olan şiirlerini değerlendirmek amacıyla, Bilkent Üniversitesi
Türk Edebiyatı Merkezi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle
27-28 Mayıs 2003 tarihlerinde Hayal Şiir: Yahya Kemal Beyatlı başlıklı bir sempozyum düzenlenmiş ve Türk edebiyatının önde gelen akademisyenlerinden bu sempozyuma katılan on iki uzman, Yahya Kemal şiiri üzerine özgün bildiriler sunmuşlardı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, edebiyatımıza musiki hazzı ve lirik coşkunluk bahşetmiş bir ustanın üslubuna ilişkin ayrıntıları içeren bu makaleleri bir araya getirdi.
Hilmi Yavuz - Mehmet Kalpaklı - Süleyman Seyfi Öğün
İskender Pala - Ebubekir Eroğlu
Laurent Mignon - M.Orhan Okay - Sermet Sami Uysal - Beşir Ayvazoğlu Kemal Bek - İnci Enginün - Rahim Tarım