İran: Tehdit mi, Fırsat mı? ve Hasan Sabbahtan Bugüne İran ve Terör kitaplarıyla alanda önemli bir boşluğu dolduran Bülent Keneş, İran Siyasetinin İç Yüzü adlı yeni kitabıyla İran siyasetini derinlemesine incelemeye devam ediyor:
İran iç siyasetinde karar alma süreçlerinde etkin olan faktörler nelerdir, aktörler kimlerdir?
1979 Devrimi sonrasında tesis edilen siyasal sistemin zihinsel ve psikolojik dinamikleri nelerdir?
İran Şiiliği devrime giden yolda nasıl bir rol üstlendi? Devrim sonrası izlenen politikalara etkisi ne düzeydeydi?
İran Şiiliğinin günümüzde son derece siyasallaşmış bir mezhep anlayışı olarak algılanmasındaki faktörler nelerdir?
İranda asıl şiddetli çekişmeyi kendi aralarında veren iç siyasi fraksiyonlar nelerdir? Dış politik yansımaların gerisinde seyreden bu çekişmelerin temeli ve etkileri nedir?
İranda dış politika, güvenlik stratejileri, nükleer program, ekonomi ve kültür politikalarında etkin olan derin dinî yapılar nelerdir, siyasette ne derece belirleyici olmaktadır?
İranın son yıllarda Devrim Muhafızları merkezli güvenlik elitinin daha baskın hale geldiği bir praetoryan devlet yapısına dönüştüğüne dair gözlemlerin temeli ve geçerliliği nedir?
İranın izlediği dış siyaset politikaları üzerinde dönüştürücü etkiye sahip olan iç dinamikleri bilmeden, politik tavrını ve stratejik dış siyasi tercihlerinin art alanını tam anlamıyla kavramak olanaksızdır. Alanda ehil olan Bülent Keneş, İran Siyasetinin İç Yüzü ile tam da bu amaç doğrultusunda İran siyasetini tüm boyutlarıyla masaya yatırıyor.