Kalben iman etmediği halde, Müslümanlar arasında gerek sözleri gerek ibadetleri ile inanmış görünen kimselere münafık denir. Var olan konum ve itibarlarını, şahsi menfaatlerini korumak gayesindeydiler. Bu iki yüzlü tutumları ile toplumda kabul görerek yer edinmeye çalışmışlardır. İman etmenin sorumluluğunu tam manasıyla üstlenmekten kaçınmışlardır, bu sebeptendir ki cihata çıkmamak adına çeşitli bahaneler sunmuşlardır. Onların menfaatperest, gizli niyetleri İslam toplumu için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. İçten içe fitne çıkararak tamiri güç tahribatlara yol açabilmektedirler.
Bu çalışmamızda nifak, münafık kavramları Kur’an ve sünnet ışığında incelenmiş; münafıkların itikadi ve ameli özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Özellikle Hz. Peygamber’in (s.a.v.) münafıklara uyguladığı strateji çerçevesinde onlarla ne ölçüde irtibat kurulması gerektiğine dikkat çekilmiştir.
Münafık kimdir? Özellikleri nelerdir? Nifaka yol açan sebepler? Birisine doğrudan münafık denilebilir mi? Gibi birçok soruya nass ve İslam’ın temel klasik kaynakları yanında müstakil eserler de esas alınarak cevap aranmıştır.