Türk Şaman inanç sistemi konusu üzerine yapılan araştırmalar, son yüzyıla kadar, özellikle Avrupalı ve Rus araştırmacılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Türk araştırmacıların konuya ilgileri ise daha ziyade son elli yıl içerisinde olmuştur. Türk millî kültürü üzerinde önemli tesirleri olan ve dünyanın pek çok noktasında bugün hâlâ varlık gösteren Şamanlığın en önemli unsurlarının başında ise Şaman elbiseleri gelmektedir.
Kutsal Şaman elbiseleri, kültürel taşıyıcılığın ana malzemesini teşkil etmiş fakat Şaman elbiseleri konusundaki teferruatlı çalışmaların sayısı oldukça sınırlı kalmıştır. Kevser Gürcan, 6 farklı ülkedeki 9 müzede gerçekleştirdiği çalışmalar ile elbiselerin orijinalliklerine zarar vermekten imtina ederek çeşitli fotoğraflar elde etmiş, arşiv fotoğrafları ile elbiselerin mevcut durumları arasında bazı farklılıklar görmüş ve bunları da tespitlerine eklemiş, Şaman elbiselerin çözümlenmesi konusunda dikkate değer yorumlar yapmıştır.
Bu elbiselerin çözümlenmesi, Şamanlık uygulamalarının var olduğu coğrafyalardaki halkların inanç ve düşünce yapısının irdelenmesi anlamına geldiği için, çalışma ayrı bir ehemmiyet arz etmektedir. Ülkemizin sınırlarını aşarak tespit etmeye çalıştığı kutsal Şaman elbiselerinin ve ona ait verilerin bir araya getirildiği bu çalışma, muhakkak ki kültür hazinemize katkı sağlayacaktır.