Ludwig Wittgenstein'ın 1933-35 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'ndeki bazı öğrencilerine yazdırdığı notlardan oluşan Mavi Kitap, Kahverengi Kitap, 20. yüzyılın en önemli filozoflarından birinin ileride geliştireceği fikirlerin tohumlarını içermesi bakımından ayrı bir önem taşır. Dil oyunu gibi yeni kavramlar ilk kez bu metinle birlikte gün yüzüne çıkmıştır.
Modern zamanların belki de en önemli ve tesirli felsefe eseri olan Felsefi Araştırmalar'ın bir anlamda ön taslakları sayılabilecek bu notlar, Wittgenstein'ın düşüncesini kavramak için vazgeçilmez bir anahtar niteliğindedir...
Ludwig Wittgenstein (1889-1951) Avusturya asıllı filozof. 20. yüzyıl felsefesini derinden etkilemiş, mantık kuramları ve daha sonra da dil felsefesiyle iki özgün felsefe sistemi oluşturmuştur.
1911'de Cambridge Üniversitesi'nde Bertrand Russell'ın öğrencisi olan ve matematiksel mantık konusunda yoğunlaşan Wittgenstein, I. Dünya Savaşı'na Avusturya ordusunda katılmış, bu arada savaş boyunca mantık ve felsefe notları tutmuştur. Savaş sonunda İtalyanlara esir düştüğünde elinde tamamlanmış bir kitap taslağı vardır. Bu, onun yaşarken basılan tek kitabı olacaktır: Tractatus Logico-Philosophicus (1921; İngilizce çeviriyle birlikte yeniden basım 1922). 1929'da Cambridge Üniversitesi'nde ders vermeye başlayan Wittgenstein, Hitler'in Avusturya'yı işgalinden sonra İngiliz vatandaşlığına geçer. Kendi sorularına verdiği yanıtlar biçiminde gelişen dersleriyle yeni bir felsefi bakış yaratan filozofun çeşitli çalışmaları ve notları ölümünden sonra yayımlanmıştır. Bunların en önemlileri şöyle sıralanabilir:
Philosophische Untersuchungen (Felsefi Araştırmalar, 1953); The Blue and Brown Books (1958); Tagebücher 1914-16 (Günlükler, 1961); Zettel (Notlar, 1967); Philosophische Grammatik (1969, Felsefi Gramer).