Osmanlı İmparatorluğu içinde gerek stratejik gerekse ekonomik konumuyla önemli bir yere sahip olan Musul'un üç yüzyıllık tarihini kapsayan bu kitapta, merkezi devlet ile bir hudut kentinin taşra toplumu arasındaki ilişkiler yeni bir yorumla ele alınıyor.
İncelemesini hem Osmanlı (Başbakanlık) ve Irak arşivlerine, hem de yazınsal kaynaklara dayandıran Dina R. Khoury, genelde kabul edilen görüşlerin aksine, erken modern dönemde merkezi devlet ile taşra arasındaki ilişkilerin zayıflamak yerine farklı biçimlere bürünerek güçlendiğini gösteriyor.
İltizam sisteminin, ekonomideki ticarileşmenin, devletin özellikle askeri nedenlerden ötürü yeni mali kaynak arayışlarına girmesinin, merkezi yönetim ile taşrada giderek güçlenen yerel hanedanlar arasındaki ilişkileri nasıl değiştirdiğini sergileyen yazar, kolay okunan üslubuyla bu tarihi dönüşümü Ömerzadeler ile Celilzadeler'in yükseliş ve düşüş hikâyeleriyle birlikte canlı bir biçimde aktarıyor.
Prof. Dina R. Khoury, George Washington Üniversitesi'nde İslam tarihi ve modern Ortadoğu tarihi dersleri vermektedir. Temel uzmanlık alanı Osmanlı döneminde Arap dünyası olan yazar, yayımladığımız bu eserinin İngilizce özgün baskısıyla 1998'de The Turkish Studies Association tarafından verilen Fuat Köprülü ödülüne layık görülmüştür.