XIV. yüzılın başlarında Anadolu'da, Bizans ile Selçuklu devletlerinin yıkıntıları üzerinde kurulan Osmanlı İmparatorluğu, Timur istilasına ve kısa süreli Fetret Devrine rağmen, kuruluşundan iki yüz elli yıl sonra Viyana kapılarından Yemen'e, Cezayir'den Irak'a, Akdeniz'den Karadeniz'e kadar yayılan bir cihan imparatorluğu olmuştu.
Yüzyıllar boyunca Eski Dünya'nın en önde gelen güçleri arasında sayılan Osmanlılar, karşı karşıya geldikleri Batı dünyası tarafından uzun süre her türlü aşırılıkla, hoşgörüsüzlükle, kan dökücülükle suçlandılar. Oysa imparatorluğun tarihi, öncelikle kanunları ve parlak idaresiyle bir devlet kuruluşunun öyküsüydü. Üstelik sanatta ve edebiyatta hâlâ görülebilen kalıcı izler bırakmış özgün bir kültürün tarihi söz konusuydu.
Robert Mantran'ın yönetiminde hazırlanan bu yayının birinci cildinde, Irène Beldiceanu, Nicolas Vatin, Nicoara Beldiceanu, Jean-Louis Bacqué-Grammont, Gilles Veinstein ve André Raymond gibi kalburüstü Osmanlı tarihçileri; Kuruluş ve Yükseliş Yıllarını siyasi, askeri, iktisadi, sosyal ve kültürel tarih açısından ele alıyorlar.
Prof. Dr. Server Tanilli'nin sürükleyici, dupduru Türkçesiyle dilimize kazandırılmış bu önemli yapıt, Osmanlı İmparatorluğu Tarihi'ni merak eden herkes için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı.