16. yüzyıl Osmanlı Dönemi'nin en kudretli kalemlerinden, sanattan, tarihe, edebiyattan, tasavvufa değin geniş bir perspektife sahip birçok eserin sahibi Gelibolulu Mustafa Âlî'nin Nushatü's-Selâtin'i 1581'de III. Murat döneminde yazılmış bir eser. Mustafa Âlî, bizzat gözlem ve izlenimlerine dayanarak kaleme aldığı bu eserinde, yönetim, askerlik, ekonomi, insan ilişkileri, çalışma hayatı, hüner sahipleri ve sanata dair bilgiler vermekte, 16. yüzyıl Osmanlı toplumu ve yönetiminin bir portresini çizmekte.
Nushatü's-Selâtin, Âlî'nin sanatçı ve entelektüel donanımını, yetkinliğini gösteren ve bir dönemi bütün yönleriyle bir bütün hâlinde kayda geçiren kültür ve medeniyet dünyamızın başyapıtlarından biri.
Eser, sırf seçilmişlere/siyaset erbabına değil her türden yöneticiye uygulamalarında izlemeleri gereken yol ve yöntemlere ilişkin ufuk açıcı perspektifler sunmakta. Yönetimde olan ve olması gereken ayrımını devrinden verdiği örneklerle dile getiren Mustafa Âlî'nin düşünceleri bütün güncelliğiyle günümüz yönetim anlayışına tutulan bir tecrübeler hazinesi. Siyasete eşlik etmesi gereken düşünceleri Âlî, sanatçı bir kimliğe sahip aydın olarak üstün bir duyarlıkla ortaya koyuyor.