Duran Çetin, saf Anadolu insanının yazgısını, billur bir ırmak gibi akan, duru, sade ve yalın bir dille mütevazı bir üslûpla, acele etmeden hazin hazin anlatan bir yazar.
Toprak Gönüllüler romanında ve öteki eserlerinde Anadolunun bağrı yanık, dertli, çileli insanlarını anlatıyor Duran Çetin. Gerçekçi bir yazar. Eserlerinin konusunu gerçek hayattan seçiyor.
Yanı başımızdaki insanların hayatlarını, duygularını, hislerini, maceralarını hikâye ediyor. Hayata ayna tutuyor, Anadolunun sıcacık sesi olmaya çalışıyor.
İnsanımızın dertlerini, kültür ve yaşam biçimlerini hikâyeleştiriyor. Okuyucuları ve kahramanları ile bütünleşen bir yazar Duran Çetin. Öykü ve romanlarında anlattığı insanların komşusu, akrabası, dostu. İyi tanıdığı insanları ve iyi tanıdığı bir hayat anlatıyor.
Toprak Gönüllüler romanını okurken köyüme gittim. Hanifeleri, Raziyeleri, Ünzüleleri ve onların çileli hayatlarını gözümün önüne getirdim. Almanyaya giden ve kendi kimliklerin kaybeden Zekileri, benlik ve kimliklerini koruyan ve dindar birer Müslüman olarak geri dönen insanımızı düşündüm.
Duran Çetin bu toprağın insanını, inanç ve kültürüyle birlikte hikâye ediyor. Mevlâna coğrafyasının insanlarını roman ve hikâye kahramanı olarak anlatıyor. Heyecan ve zevkle okunabilecek eserler kaleme alıyor. Başarılı bir yazar.
Toprak Gönüllüler, tecrübeli bir yazarın sağlam bir kurgu ve sade bir dille kaleme aldığı güzel bir eser.
Ali Erkan Kavaklı (Gazeteci-Yazar)