O gece Zeyd, hayatındaki en mucizevi deneyimi yaşadı. Zeydin, her bir heceyi her bir vurguyu hafızasına kazıyabilmesi için Cebrail okuyor ve Hz. Muhammed(sav) tekrarlıyordu. Karanlık, yerini güneşin ilk ışıklarına terk edinceye kadar devam ettiler.
Okur, Zeydin rehberliğinde; İslamın ilk yıllarına, Medineye doğru bir yolculuğa çıkıyor. İslamın doğuşundan kısa bir süre sonra Medine(Yesrib)de dünyaya gelen Zeyd, babasının Buas savaşında ölmesiyle yetim kalınca; annesi ve abisiyle hayatın zorluklarını aşmaya çalışıyor. İslamla tanışması ve Hz. Peygamberle karşılaşması ise hayatının tümüyle değişmesini sağlıyor.
Hikayenin başında sekiz yaşında olan Zeyd, daha 12 yaşında iken vahiy katibi oluyor. Kuranın en önde gelen koruyucularından ve yorumcularından biri olan bu çocuk, aklı ve hafızasıyla küçük yaşlarından itibaren herkesin hayranlığını kazanıyor. Kuranın kitap haline gelmesi ve değişmeden çoğalmasında Zeydin rolü oldukça büyüktür.
İtalyanın en büyük Müslüman kültürü uzmanlarından biri olan Vincenzo, İslamın ilk yıllarını akıcı bir romanla okura sunuyor. Yazarın söylediği gibi Batı romanının akıcılığını ve Doğu bilgeliğinin içeriğini haiz bu eser Hz. Muhammed(sav)in hayatından bir kesiti, vahiy katiblerinden Zeyd Bin Sâbitin gözünden anlatıyor.